Επίδραση του επαγγελματικού περιβάλλοντος στους πνεύμονες οδοντοτεχνιτών

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2011odontotexnitis.gr

Αξιόλογη  η έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την Επίδραση του Επαγγελματικού περιβάλλοντος στους πνεύμονες των οδοντοτεχνιτών. Πρωταρχικός σκοπός της εν λόγω μελέτης διδακτορικής διατριβής του ιατρού πνευμονολόγου κ. Γεωργίου Εμμ. Δρακωνάκη, είναι η εκτίμηση της συχνότητας της πνευμονοκονίωσης στους οδοντοτεχνίτες της «Ένωσης Οδοντοτεχνιτών Ηρακλείου Κρήτης».

Ενδιαφέρουσα έρευνα σε συναδέλφους στην Κρήτη :

Η πνευμονοκονίωση των οδοντοτεχνιτών έχει αναδειχθεί πρόσφατα σε πεδίο έρευνας των διάμεσων πνευμονικών νοσημάτων. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η εκτίμηση της συχνότητας της πνευμονοκονίωσης στους οδοντοτεχνίτες της «Ένωσης Οδοντοτεχνιτών Ηρακλείου».

Μελετήθηκαν 51 οδοντοτεχνίτες, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικόμε το ατομικό αναμνηστικό και τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, τις επαγγελματικές συνήθειες και την επαγγελματική έκθεση. Υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, ακτινογραφία θώρακα, συμβατική και υψηλής ευκρίνειας υπολογιστική τομογραφία θώρακα. Εκτιμήθηκε επίσης η αναπνευστική τους λειτουργία με σπιρομέτρηση, μέτρησητων πνευμονικών όγκων και της διαχυτικής ικανότητας. Τα ευρήματα συγκρίθηκαν με 51 άτομα ομάδας σύγκρισης.

Οι ακτινογραφίες 5 (9,8%) οδοντοτεχνιτών έδειξαν βλάβες πνευμονοκονίωσης. Με την υπολογιστική τομογραφία θώρακα απεκαλύφθησαν 11 (27,5%) οδοντοτεχνίτες με πνευμονικά οζίδια, που είχαν φυσιολογική ακτινογραφία θώρακα. Οι μέσεςτιμές των παραμέτρων της πνευμονικής λειτουργίας, ακόμα και στους οδοντοτεχνίτες με τη πνευμονοκονίωση, δεν διέφεραν από αυτές των ατόμων της ομάδας σύγκρισης. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές των τιμών των παραμέτρων της πνευμονικής λειτουργίας σε σχέση με το κάπνισμα, την έκθεση στα μέταλλα και στους άλλους παράγοντες στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Όμως οι οδοντοτεχνίτες που ανέφεραν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ήταν περισσότεροι από τα άτομα της ομάδας ελέγχου (p=0,008). Η αναφορά συμπτωμάτων σχετιζόταν με την μη χρήση συστημάτων εξαερισμού.

Συμπεραίνεται ότι η επαγγελματική έκθεση των οδοντοτεχνιτών είναι συχνή αιτία (10%) πνευμονοκονίωσης. Αν και η πνευμονική λειτουργία δεν επηρεάζεται σημαντικά, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της έκθεσης. Η χρήση προφυλακτικών μέτρων κρίνεται πλημμελής.


Τα συμπεράσματα δικά μας....!!!

(καταχώρηση απο οδοντοτεχνικο εργαστηριο)

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Φόρμα επικοινωνίας